Tuesday, January 27, 2015

Nogosari - The Hidden Banana King

Indonesians love snacks. Some snacks are sold only in the morning or the afternoon. I am at my father’s home now and I found “nagasari” (pronounce nogosari). It’s a Javanese traditional snack. It is mix of rice flour, coconut milk, and banana wrapped in a banana leaf and then steamed.

인도네시아 사람들은 간식을 좋아합니다. 어떤 간식은 아침이나 오후에만 팝니다. 저는 지금 아버지 집에 있는데, "nagasari"(노고사리로 발음)을 찾았습니다. 노고사리는 자바의 전통적 간식입니다. 밀가루, 코코넛밀크, 바나나를 섞어 바나나 잎에 싸서 찌는 것입니다.

Most Javanese snacks are made of rice flour. The dough is mixed with coconut milk instead of milk (the “moo” milk I mean :D ). Banana leaf is another important material for cooking the traditional recipe. Many food and snacks are wrapped in banana leaf or sometimes coconut milk.

대부분의 자바 간식은 쌀가루로 만듭니다. 반죽은 우유(젖소의 우유 :D) 대신 코코넛밀크로 섞습니다. 바나나 잎 또한 전통적 요리법에 중요한 재료입니다. 많은 음식이나 간식들을 바나니 잎이나 코코넛밀크로 감쌉니다.

Nogosari is always sold fresh, so it is sold in the morning only. You can find nogosari in street snack vendor. Young people are not a fan of this snack. Old people love this snack more! I myself has just recently found that nogosari tasted "okay" ha ha. It costs around 2000 - 3000 Rupiah ($1 is about 12,000 Rupiah)

노고사리는 항상 신선하게 판매되기 때문에, 아침에만 판매됩니다. 길거리의 음식 노점상에서 노고사리를 볼 수 있습니다. 젊은 사람들은 이 간식을 그다지 좋아하지 않습니다. 나이가 많은 사람들이 이 간식을 더 좋아합니다! 저도 최근에야 노고사리가 "괜찮은" 맛이라는 것을 알았답니다! 하하..노고사리는 2천에서 3천 루피아입니다. (1달러는 약 12,000루피아입니다.)

So here’s nogosari. Soft savory a bit sweet snack with banana filling. Oh I forgot to mention, the banana used to make this snack is called Pisang Raja (The king banana). It has hard-crunchy texture when it’s boiled. So it’s perfect for steamed snacks filling. 

이것이 노고사리입니다. 바나나가 들어있고, 부드럽고 약간 달콤한 간식이지요. 아, 노고사리를 만들 때 사용되는 바나나를 Pisang Raja(왕 바나나)라고 한다는 얘기를 깜빡했네요. 이 바나나는 익히면 딱딱하고 씹히는 식감이 있습니다. 그래서 익힌 간식류의 속을 채우기에 딱입니다.

This is Nogosari
이것이 노고사리입니다.

What's inside Nogosari
노고사리의 안

Pisang raja, the king of banana
Pisang raja, 바나나의 왕

The soft but hard when boiled Pisang Raja
부드럽지만 익히면 딱딱해집니다

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